Teheran, 1958. Sinds zijn geliefkoosde Stradivarius viool kapot is heeft Nasser Ali Khan (Mathieu Amalric), één van de bekendste musici van zijn tijd, zijn zin om te leven verloren. Omdat hij geen instrument vindt dat waardig genoeg is om zijn viool te vervangen besluit hij zich in bed te leggen en te wachten op de dood… Hopend dat die snel komt, zinkt hij in diepe gedachten weg. Vol melancholie en blijdschap denkt hij terug aan zijn jeugd, zijn eigen kinderen en natuurlijk aan zijn grote geheime liefde, zijn muze.

Voor hun nieuwste prent, baseert het regisseursduo Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud zich opnieuw op een strip van Satrapi. Na Persepolis verfilmen ze deze keer “De Muzikant”, een bitterzoet sprookje over leven en dood, geluk en verdriet en de vergankelijkheid van de liefde. In plaats van opnieuw voor een animatiefilm te kiezen, opteren ze deze keer voor een ‘geacteerde’ film, maar de theatrale personages en de prachtige kleurrijke animatiedecors en tussenstukken, zorgen ervoor dat de ziel van strip alomtegenwoordig blijft.

Poulet aux Prunes is een magisch, inventief en wonderschoon sprookje geworden waarin humor en melancholie perfect verweven worden. Jean-Pierre Jeunet (regisseur van Amélie Poulain) had het niet beter gekund. (PF)

Trailer: Poulet aux Prunes