Pure, een Zweedse film van theaterauteur Lisa Langseth werd tijdens het Filmfestival in Gent door de jongerenjury bekroont met de Explore Award. En ook wij konden dit subtiele drama zeker smaken. Het hoofdpersonage van deze intense film is Katarina. Met haar troosteloze jeugd in een marginale buitenwijk van Göteborg dreigt ze op haar 20 jaar te eindigen als haar moeder: werkloos, blut en te vaak dronken. Dat verandert wanneer ze Mozart’s Requiem ontdekt via YouTube.

Het opent voor haar een heel nieuwe wereld, die ze gretig wil verkennen. Ze wil haar leven drastisch van koers veranderen en zo ver mogelijk verwijderd zijn van haar huidige, smerige realiteit. Wanneer er een baan als receptioniste bij het concertgebouw vrijkomt, aarzelt ze geen moment. Als een spons zuigt ze alle nieuwe ervaringen op. Maar dat nieuwe pad blijkt een hobbelig pad en is bezaaid met leugens, verraad en een gevaarlijke verhouding met een getrouwde dirigent. Maar niets zal Katarina afbrengen van haar zoektocht naar een nieuwe identiteit.

De fantastische acteerprestatie van de jonge Alicia Vikander (hou deze naam in de gaten!) is de grootste troef van Pure. Voeg daarbij nog eens een puik scenario en je krijgt een erg subtiele, emotioneel geladen tragedie, die je zachtjes maar zeker in de ziel prikt. (PF

Trailer: Pure