De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland en hebben al veertig jaar niet met elkaar gesproken. Ze communiceren via hun schapen die generatie op generatie werden doorgegeven. Beiden wonnen talloze prijzen en behoren tot de beste schapenboeren van IJsland. Wanneer de schapen met een levensbedreigend virus besmet worden hebben ze geen andere keuze dan samen te werken. Als Gummi door zijn broer de loef wordt afgestoken op de jaarlijkse schapenwedstijd en hij daaropvolgend beweert dat Kiddi’s winnende dier de besmettelijke schapenziekte scrapie heeft, krijgt de aanvankelijk nogal komische broederstrijd een tragische wending.

Want als er inderdaad scrapie geconstateerd wordt door dierenarts Katrin (Charlotte Bøving), moet de veestapel in de hele vallei worden geruimd. Deze fatale ramp die de ganse bevolking in de vallei treft, maakt de weidse landschappen nog desolater, maar vooral de spanning tussen de twee broers neemt nog grotere proporties aan.

Regisseur Grímur Hákonarson maakte met Rams een waardige opvolger voor zijn tragikomische Of Horses and Men (2013), de IJslandse Oscar Inzending van vorig jaar. Hákonarson toont ons op een mooie en intrigerende manier de prachtige natuur zonder zich ook maar even te verliezen in mooifilmerij. Hij focust op de onderlinge spanning tussen de twee broers Gummi (Sigurður Sigurjónsson) en Kiddi (Theodór Júlíusson), op hun schapenliefde en op de heel verschillende manier waarop zij omgaan met het verlies dat hen treft. Waarbij de hardnekkige vete tussen deze twee verweerde boeren misschien ook wel een vorm is van houden-van. Deze prachtige prent bewijst dat bloed kruipt waar het niet gaan kan. (EDM)

Trailer: Rams