Room is een meeslepend verhaal over de kracht van verbeelding en oneindige moederliefde. De vijfjarige Jack woont al sinds hij het levenslicht zag, samen met zijn moeder in Kamer. Ze worden er gevangen gehouden door Old Nick. De buitenwereld is boosaardig, wreed en wordt bevolkt door buitenaardse wezens. Wat je op televisie ziet is niet echt, het bestaat niet.

Of zo probeert Joy haar zoontje te behoeden van de situatie waar ze samen inzitten. Maar hoe ouder hij wordt, hoe meer moeite ze heeft om hem voor te liegen. Geen stockholmsyndroom voor Brie Larson, maar tijd om te ontsnappen. En als ontsnappen al zo moeilijk is, hoe gedraag je je dan als je plots weer in de bewoonde wereld terechtkomt?

Room is gebaseerd op het gelijknamige boek van Emma Donoghue. De Ierse schrijfster verklaart dat ze haar verhaal niet op ware feiten heeft gebaseerd, maar kreeg inspiratie na het lezen over het weerzinwekkende verhaal van de Oostenrijker Joseph Fritzl. Met haar verhaal laat Donahue zien hoe gemakkelijk het is voor de mens zich over te laten aan het bekende en vertrouwde, ook al betekent dat complete isolatie en gevangenschap.

Hoofdrolspeelster Brie Larson, ondertussen een terechte Oscarwinnares, geeft in de film indrukwekkend gestalte aan mama Joy. Maar ook haar jonge tegenspeler Jacob Tremblay moet niet onderdoen. Wat een sentimentele film had kunnen worden, is dankzij de knappe acteerprestaties van uitgedraaid op een enorm krachtig familiedrama waar niemand onbewogen van blijft. (DW) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: Room