Omar Sy speelde samen met Olivier Nakache de pannen van het dak in de instant classic Intouchables. Na die geweldige hoofdrol werd Sy op slag de nieuwe Franse publiekslieveling. Een winnend team verander je niet, dachten regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano en daarom castten ze opnieuw beide acteurs in de hoofdrol voor hun nieuwe film. Het resultaat, het drama Samba, is een stuk minder lichtvoetig en haalt niet hetzelfde niveau, maar is zeker het bekijken waard!

Samba – de titelfiguur, gespeeld door Omar Sy – is een Senegalese illegale immigrant die nog niet veel geluk in zijn leven heeft gekend, maar altijd goedlachs en positief blijft ingesteld. Hij probeert al 10 jaar deel uit te maken van de Franse maatschappij, maar lijkt hier niet echt in te slagen.

In het asielzoekerscentrum ontmoet hij Alice (Charlotte Gainsbourg). Zij was een echte zakenvrouw uit het hectische bedrijfsleven die onlangs getroffen werd door een burn-out. Als vrijwilligster probeert nu ze tijdelijk immigranten verder te helpen, al komt ze er snel achter dat ze ook hier geen rust zal vinden. De wanhopige verhalen die ze te horen krijgt, doen haar niet bepaald goed. Samba maakt echter een onuitwisbare indruk op de zakenvrouw, waardoor het hoe langer hoe moeilijker wordt om werk en privé van elkaar te scheiden.

Via het romantische verhaal tussen Samba en Alice probeert regisseursduo Nakache en Toledano een serieuze maatschappelijke kwestie toegankelijk en charmant te maken. De mix van humor en drama rond het social onderwerp werkt wel. Hoe kan het ook anders met Frankrijk zijn favoriete rijzende ster in de hoofdrol? Mensen die een tweede Intouchables verwachten, zullen echter toch ietsje teleurgesteld zijn, omdat het geheel niet voldoende weet te beklijven om echt te blijven plakken. (DW) Verdeler: Belga Home Video

Trailer: Samba