Selma werd geregisseerd door Ava DuVernay en werd onder meer geproduceerd door grote namen als Oprah Winfrey en Brad Pitt. De film vertelt het indrukwekkende verhaal over Martin Luther King’s heroïsche strijd en blikt terug op één van de historische hoogtepunten uit de Amerikaanse geschiedenis: de Voting Rights Act waarmee het stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst, werd vastgelegd. De strijd van Martin Luther King Jr. voor gelijkheid van stemrecht eindigt op 6 augustus 1965, wanneer president Lyndon B. Johnson de nieuwe wet ondertekent.

Selma werd genomineerd voor 4 Golden Globes en 2 Oscars en ook bij ons viel deze biopic in de smaak. De makers kiezen ervoor om te focussen op één beslissende fases uit het leven van de hoofdpersoon en niet om het hele leven te behandelen. Zo wordt de film geen opsomming van grote historische momenten, maar krijgt de film een echte ziel. Zelfs de beruchte ‘I have a dream’ speech uit 1963 krijgen we niet te zien. We we leren de dominee pas kennen twee jaar na dit memorabel optreden bij het Lincoln Memorial in Washington. Zijn droom is dan allesbehalve gerealiseerd, ook al is hij ondertussen onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

DuVernays zelfgeschreven scenario zoomt vooral in op die onrechtvaardigheid van de rassenongelijkheid. Dit levert enkele aangrijpende scènes op, maar ook enkele pompeuze momenten. We hadden de karakterschets van King ook nog iets scherper verwacht. Veel van de kantjes van zijn persoonlijkheid worden enkel aangeraakt en niet verder uitgewerkt. Maar voor de rest blijft dit een zeer krachtige film met een treffende setting, gedragen door de grandioze hoofdrol van David Oyelowo.  Een film die daarenboven – spijtig genoeg – nog altijd zeer relevant is. (PF) Verdeler: eOne

Trailer: Selma