De spannendste bedrijven van vandaag zijn te vinden in Silicon Valley, Californië. Bedrijven als Google, Apple en Facebook zijn er de mastodonten, met in hun zog een massa ambitieuze programmeurs die ervan dromen om hun eigen revolutionaire app of platform te ontwikkelen.

De gelijknamige televisiereeks van HBO steekt de draak met dit überhippe wereldje waarin elke starter belooft de wereld te verbeteren en de lege oneliners je om de oren vliegen (een persoonlijke favoriet: It takes a change, to make a change). Richard Hendriks is een getalenteerde programmeur die zijn tijd en energie steekt in een app waar niemand op zit te wachten. Plots blijkt hij echter goud in handen te hebben en staat hij in het midden van alle aandacht. Helaas staat talent voor programmeren niet gelijk met commercieel inzicht, sociale vaardigheden of een minimum aan gezond verstand.

Wat volgt is dan ook een reeks chaotische en hopeloze pogingen om op enkele weken tijd een nieuw bedrijf op te richten en de concurrentie met de grootste technologiebedrijven ter wereld aan te gaan.

Een komische serie over enorm intelligente, maar sociaal hulpeloze techneuten, dat lijkt verdacht veel op een doorslagje van het populaire Big Bang Theory. Die vergelijking doet Silicon Valley echter oneer aan. In tegenstelling tot te veel recente komische series, krijg je hier niet om de vijf seconden een grap, gevolgd door een overenthousiaste lachband. Wat je wel krijgt, is een serie met een sterke verhaallijn, een eigen tempo en écht goede grappen.

De reeks bevat duidelijk heel wat inside jokes over programmeren en het wereldje in de Valley die ons alvast ontgingen. Er blijven gelukkig meer dan genoeg andere grappen over om van te genieten, zeker wanneer de heerlijk onbeschaamde Erlich Bachmann (T. J. Miller) opduikt, of de sociaal onaangepaste Peter Gregory (wijlen Christopher Evan Welch). Al bij al een heel leuke reeks die de helden van vandaag in hun hemd zet. Een aanrader! (JR) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: Silicon Valley