Het decor voor dit langspeeldebuut van John Maclean is het negentiende-eeuwse Amerika. We volgen de Schotse jongen Jay (Smit-McPhee) op een tocht door het onherbergzame en vervaarlijke Colorado. Jay is op zoek naar Rose, de liefde van zijn leven, en ontmoet op zijn tocht de mysterieuze cowboy Silas (Fassbender) die hem helpt in zijn zoektocht. Wat de verliefde Jay niet weet, is dat zijn Rose samen met haar vader gezocht wordt voor moord en 2000 dollar waard is, ‘Dead or Alive’. Silas ziet er zijn voordeel in de jongen te helpen in zijn zoektocht.

Slow West is geen ouderwetse Western. Het landschap oogt kleurrijk met prachtige ongerepte natuurshots die de film een lichte sfeer geven en het karakter van de jeugdige Jay benadrukken. Onderweg komen de eigenwijze Silas en de naïeve Jay in aanvaring met slinkse, extravagante en geheimzinnige personages. De jongeman leert taai en hard te zijn. Toch is humor nooit ver weg zoals in de scène waarin ze als bij toeval komaf maken met Indianen dankzij het lumineuze wasdraad-idee van de inventieve Jay.

Deze film blaast het stoffige Westerngenre nieuw leven in. De sfeer is hedendaags, vrijzinnig en omvat scènes waarbij je even in een deuk ligt. De muziek is van de hand Jed Kurzel (The Bababook) en bekrachtigt de natuurlijke sfeer die de prent uitstraalt. Een aanrader, niet enkel voor Westernliefhebbers. (EDM)

Trailer: Slow West