In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld nauw met elkaar verbonden zijn, zwichten drie mannen voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Ze dromen van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. En snel. De ambitieuze student JW leidt een dubbelleven in de hoogste sociale kringen van Stockholm. Om zich te handhaven tussen de elite zoekt hij koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen, zeker als hij verliefd wordt op een rijkeluisdochter.

De drugdealende Jorge is op de vlucht voor de politie en de Joegoslavische maffia. Zijn plan: een gigantische lading coke het land binnensmokkelen en dan voorgoed verdwijnen. De Joegoslavische huurling Mrado jaagt op hem, maar Mrado’s leven krijgt een nieuwe wending als hij zich over zijn dochtertje moet ontfermen. Terwijl JW steeds dieper afglijdt in de donkere wereld van de georganiseerde misdaad, brengt hij zijn lot en dat van de twee mannen samen in een strijd op leven en dood.

In het zog van de Millennium-trilogie werd Snabba Cash ofte Easy Money begin 2010 in Zweden gereleased. Sindsdien is deze ruige gangsterfilm uitgegroeid tot een van de grootste Scandinavische filmhits ooit. En ook bij ons zal dit misdaadverhaal zeker in de smaak vallen. Regisseur Daniél Espinosa baseerde zijn knappe thriller op de bestseller van de Zweedse romanschrijver Jens Lapidus, een advocaat die bijna dagelijks geconfronteerd werd met de criminele onderwereld van Stockholm.

Al is het onderwerp niet origineel en de plot vrij voorspelbaar, toch is Snabba Cash een boeiende film die meer is dan oppervlakkig entertainment. De karakters zijn goed uitgewerkt, het misdaadmilieu wordt geloofwaardig geschetst, de acteerprestaties knallen en ook de fotografie is zeer verzorgd. Wacht dus niet op de Hollywoodremake en ga het originele origineel zien! (PF)

Trailer: Snabba Cash