Wat kan je verwachten van een dvd-box met zo’n beladen titel? Geen Shakespeare in elk geval, maar een selectie van de beste Deense films van de voorbije jaren.

Kollektivitet (2016) van Thomas Vinterberg vertelt het verhaal van een commune in de jaren zeventig die vriendschap en verdraagzaamheid voor ogen heeft, maar waar de idealen doorheen de jaren op de proef gesteld worden door onderlinge spanningen en de vluchtigheid van de tijd.

Krigen (2015) van Tobias Lindholm is een donker drama over een officier die tijdens een missie in Afghanistan een keuze moet maken met grote gevolgen. Bij zijn terugkeer krijgen zowel hijzelf als zijn familie hiervoor een zware rekening gepresenteerd.

Salvation (2014) van Kristian Levring neemt ons mee naar het Wilde Westen in de 19de eeuw. Laat een Deen een western maken en het resultaat is nog donkerder en bloederiger dan gewoonlijk, met Mads Mikkelsen als wreker van dienst.

Jagten (2012), opnieuw van Thomas Vinterberg, is waarschijnlijk de bekendste film in deze verzameling. Het verhaal volgt een wat teruggetrokken leraar in een rustig dorpje wiens leven ruw overhoop gehaald wordt als een banaal misverstand gruwelijke gevolgen heeft. Een film die aankomt als een mokerslag.

A Royal Affair (2012) van Nikolaj Arcel is een historisch drama over liefde en idealen aan het Deense hof. In de 18de eeuw woedt er een strijdt tussen voor- en tegenstanders van de ingrijpende ideeën van de Verlichting. In Denemarken krijgt de waanzinnige koning Christian VII een jonge dokter naast zich die probeert om via hem vernieuwingen in het land door te voeren. Zijn idealistische plannen komen echter in het gedrang als hij een affaire begint met de verloofde van de koning.

Cheeky devils, die Denen om één van de meest bekende citaten uit Shakespeare zo te gebruiken. Maar de ironie en zwarte humor geeft wel mooi aan wat je met deze box kunt verwachten. (JR) VerdelerSeptember Film

Trailer: Something is rotten in the State of Denmark