Regisseur Antoine Fuqua heeft – naast enkele mindere prenten zoals Olympus has fallen – toch ook enkele behoorlijke actiefilms op zijn naam staan. Training Day uit 2001 is daar een goed voorbeeld van. Het was dus afwachten in welke categorie zijn nieuwste Southpaw zou vallen. En al laat het resultaat geen blijvende indruk, de film heeft voldoende adrenaline om te entertainen.

In Southpaw maken we kennis met bokser Billy ‘The Great’ Hope, een indrukwekkend fysiek getransformeerde Jake Gyllenhaal, die een sterke vertolking neerzet. Billy is een veelgeprezen bokskampioen die door het noodlot alles in zijn leven verliest. Hij moet daardoor zich letterlijk terugvechten in het leven. Hij krijgt hierbij hulp van de sympathieke oud-bokser Tick (Forest Whitaker). Ook Rachel McAdams, Rita Ora en 50 Cent spelen een rol in de film, rapper Eminem verzorgt de soundtrack.

De scènes in de boksring zitten vol intensiteit en weten zeker te beklijven. Zodra Fuqua de gevechten achter zich laat en wat diepgang probeert te geven aan zijn personages, loopt het echter wat spaak. Zijn donkere verhaal over het verwerken van verlies en het opnieuw opstaan had voor ons toch nog dieper mogen snijden. Nu blijft het bij een rauwe vechtfilm waarin de acteurs en niet zozeer het verhaal de show stelen. (PF) Verdeler: eOne

Trailer: Southpaw