Star Wars had altijd iets magisch. Vanaf het moment dat ik als kleine rakker kennis maakte met het universum waar Obi-Wan, Luke, Leia en Han Solo ten strijde trokken tegen opperschurk Darth Vader, was de Galaxy far far away een plek die een diepe indruk had nagelaten. Ook één waar ik telkens graag naar terugkeerde. Waren het briljante films? Verre van, maar het waren wel avonturen die je meenamen naar een wondere wereld vol opwinding en fantasie.

Dit bleef zo tot bedenker George Lucas er zich opnieuw mee ging bemoeien, wanneer hij Episode I tot III besliste te verfilmen. Deze prequel-trilogie was zo’n ontgoocheling dat de lightsaber en alles waar die voor stond, hoe langer hoe meer in de vergetelheid raakte. Maar The Force kruipt waar ze niet gaan kan en kijk hier: de langverwachte Episode VII is wederom een gigantische stap in de juiste richting. Regisseur J.J. Abrams keert met The Force Awakens terug naar de look en de feel van de originele trilogie. Chewie, we’re home!

Het verhaal begint dertig jaar na de feiten in Star Wars Episode VI: Return of the Jedi. We maken kennis met een heel pak nieuwe personages. De meeste van hen zijn zeer geslaagd. Onze favoriet is zonder twijfel Rey, gespeeld door Daisy Ridley. Maar ook slechterik Kylo Ren (Adam Driver) en ex-stormtrooper Finn (John Boyega) zijn interessante en degelijk uitgewerkte karakters. Een absolute meerwaarde en leuke toevoegingen aan het Star Wars-universum.

Met Poe Dameron (Oscar Isaac), Supreme Leader Snoke (Andy Serkis) en zeker General Hux hadden we het wat moeilijker. Maar in vergelijking met Jar Jar Binks, valt het allemaal nog wel mee. Zeker omdat het nieuwe bloed ondersteund wordt door enkele van onze oude helden. Vooral het weerzien met Han Solo (Harrison Ford schittert als weleer) en Chewbacca en hun Millennium Falcon is één van de vele kippenvelmomentjes.

Abrams houdt vast aan de typische vertelstijl. In een sterk eerste deel, maken we kennis met de nieuwe protagonisten. Daarna focussen we opnieuw op de strijd tussen goed en kwaad. De verhaallijn doet wel iets te hard denken aan A New Hope en The Return of the Jedi en is dus eens redelijk voorspelbaar. Maar ook al is de originalieit in het scenario niet al te groot, de film gaat op geen enkel moment vervelen!

Zeker omdat de makers nu de fout niet maken die Lucas met The Phantom Menace en de twee daaropvolgende films beging. Abrams gooit de bombast en overvloed aan blinkende CGI-decors overboord en werkte terug meer met echte sets. En dat voel je: Star Wars – The Force Awakens krijgt hierdoor opnieuw een ziel en voelt aan zoals een originele Star Wars-prent. Met dank dus aan mister Abrams om toch een groot stuk van de magie opnieuw in de franchise te krijgen! Op naar deel 8! (PF) Verdeler: Walt Disney Home Entertainment

Trailer: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens