Toen George Lucas zo’n dertig jaar geleden aan zijn Star Wars project begon, had hij negen delen voor ogen oftewel 3 volwaardige trilogieën. Hij werkte eerst aan de delen 4 tot 6, die in heel ons universum een ongelooflijk groot succes oogstte. De saga begon en Star Wars werd meer dan zomaar een filmpje! Nu, in 2005 komt er een einde aan de tweede trilogie. De drie prequels moesten ons het verval van de Jedi’s en de opkomst van de ‘Dark Side’ laten zien. Met The Phantom Menace uit 1999 kreeg Lucas al bakken kritiek over zich heen omdat hij de immens hooggespannen verwachtingen inderdaad niet helemaal kon waarmaken. Attack of the Clones (2002) ging het terecht nog slechter af.

Naar enige diepgaande verhaalstructuur moesten we mijlenver zoeken, we waanden ons daarenboven meestal in een té zenuwachtig computerspel en zaten opgescheept met een stel ondermaats presterende acteurs (Christensen!), die meermaals struikelden over de gekunstelde dialogen. Toegegeven, er zaten behoorlijke tot zelfs sterke momenten in de twee prequels, denken we maar aan de podrace, Darth Maul, de Cloners, Yoda’s gevecht en de onheilspellende laatste beelden van de ‘Clone Wars’. Genoeg om ons als fan te houden, maar over de hele lijn konden ze in de verste verte niet tippen aan A New Hope (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983). Entertainment haalde het – soms nipt – van verveling en plaatsvervangende schaamte.

Revenge of the Sith laat zien hoe de jonge Anakin Skywalker zich volledig bekeert tot de ‘Dark Side of the Force’. De republiek, ondertussen dictatoriaal geleid door kanselier Palpatine, trekt alle macht naar zich toe en stelt alle Jedi’s buiten de wet. Maar dat dit niet zonder slag of lightsaber-stoot zal gaan, staat buiten kijf. Lord Vader: RISE!!!

We hadden nog hoop dat George Lucas nu eindelijk nog eens een echt goede film zou afleveren en zo wat eerherstel kon halen voor zichzelf en de franchise, maar daar is hij spijtig genoeg niet volledig in geslaagd. Lucas maakt dezelfde fouten als voorheen en laat de CGI primeren op de personages. Niet dat er geen sterke of coole scènes in deze Revenge of the Sith zitten, maar het is gewoon onvoldoende. Als we de roddels mogen geloven is dit Lucas’ allerlaatste Star Wars-film. Hij zou geen interesse of tijd meer hebben voor de delen 7 tot 9. Laat ons dus bij alle groene puntorige Yoda’s hopen dat mocht er ooit een derde trilogie komen, dat ze door iemand anders wordt geregisserd die wel een boeiend en waardig slot aan de Star Wars-saga kan breien. (PF)

Trailer:

Star Wars III: Revenge of the Sith