Als Belg voel ik me uiteraard verplicht om alle films waarin Matthias Schoenaerts meespeelt, te bekijken. Wanneer hij echter in een waargebeurd verhaal de romanticus mag neerzetten, ben ik helemaal overtuigd. In Suite Française volgen we een Franse moeder (Kristin Scott Thomas) en haar schoondochter Lucile Angellier (Michelle Williams) in een klein dorpje buiten Parijs. De twee hoopten daar aan de tweede wereldoorlog te ontsnappen, maar al snel wordt ook hun woonplaats overspoelt door Duitse soldaten. Bruno von Falk, een knappe en verfijnde officier, trekt bij de twee in huis. Langzaam maar zeker voelt Lucile zich steeds meer tot hem aangetrokken en raakt ze betrokken bij de tragische gevolgen van de oorlog.

Suite Française is gebaseerd op de gelijknamige roman van Irène Némirovsky, waarvan het handgeschreven manuscript pas 56 jaar later werd ontdekt door haar dochters en alsnog werd uitgegeven. De film is een mooie adaptatie van het ontroerende verhaal. Om echter voor de filmversie ook het niet-Franstalige publiek naar de bioscopen te krijgen, werd Brits regisseur Saul Dibb aangesproken, samen met een grotendeels Engels sprekende cast. Buiten de titel en plaats van handeling blijft zodoende maar weinig over wat echt Frans is.

Hecht je als kijker veel waarde aan authenticiteit, dan kan dit aanvankelijk een grote horde zijn om te nemen. Maar dankzij de fraaie aankleding en overtuigende acteerprestaties is dat probleem al snel vergeten. Een romantisch drama waarvan toch wel wat harten zullen breken. En onze Matthias, die is wederom top! (DW) Verdeler: Dutch FilmWorks

Trailer: Suite Française