Van de vier Terminator films die tot nu toe gemaakt werden, blijven wat ons betreft enkel het origineel uit 1984 en de sequel Terminator 2: Judgement Day uit 1991 echt overeind. Niet dat we totaal niet geëntertaind werden door Terminator 3: Rise of the Machines of Terminator Salvation, maar ze waren toch een ontgoocheling in vergelijking met aflevering 1 en 2. Echt uitkijken deden we dan ook niet toen we te horen kregen dat Terminator 5 het levenslicht zou zien. Maar kijk, deze Terminator Genisys is weer terug een stapje in de goede richting.

In de oorlog van mens tegen machine wordt Kyle Reese (Jai Courtney uit The Divergent Series) door verzetsleider John Connor (Jason Clarke) teruggestuurd naar 1984 om er zijn jonge moeder Sarah Connor (Emilia Clarke, Khaleesi uit Game of Thrones) te beschermen. Dit keer hebben onverwachte gebeurtenissen het verleden echter ingrijpend veranderd en staat de toekomst van de gehele mensheid op het spel. Voor Reese zit er niets anders op dan zijn krachten te bundelen met Sarah en haar “bewaker” (Arnold Schwarzenegger) om zodoende de wereld te redden en te verhinderen dat de Terminators verder evolueren.

Terminator Genisys is een onderhoudende rollercoaster geworden die beter is dan de vorige twee edities, maar ook geen blijvende indruk maakt. Zoals je mag verwachten van een peperdure productie als deze, is de actie bijzonder spectaculair en zijn de visuele effecten uitmuntend. De film weet ook terug wat humoristische scènes tussen al dat geweld te wringen.

Waar regisseur Alan Taylor echter veel minder in slaagt, is de uitwerking van de personages. Op het einde van de prent hebben we wel onze obligate 10 ontploffingen gehad, maar zijn we eigenlijk bitter weinig te weten gekomen over de nieuwe Sarah Conner en Kyle Reese. Dit nieuw Terminator Schwarzenegger-vehikel is dus ok, maar het had nog een pak beter gemogen. (PF)
Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: Terminator Genisys