We worden niet meer zo snel enthousiast als er weer eens een nieuwe horrorprent uitkomt. Toch waren wij blij verrast na het zien van The Babadook, de debuutfilm van de Australische regisseuse Jennifer Kent. Dit is zonder twijfel één van de beste horrorfilms van de afgelopen jaren en is zowel angstaanjagend als stijlvol. Ook op het Sundance Filmfestival werd de film unaniem gelauwerd. En terecht.

The Babadook gaat over een alleenstaande moeder (Essie Davis) die wordt geplaagd door de gewelddadige dood van haar echtgenoot tijdens een auto-ongeval. Bovendien heeft ze te kampen met haar zoon Samuel (Noah Wiseman) die een nachtelijke angst voor een schimmig monster genaamd ‘Babadook’ heeft ontwikkeld. Maar al gauw wordt ze zelf ook geconfronteerd met een duistere aanwezigheid in het huis.

De korte inhoud leest als een typische spookhuisfilm, maar het is veel meer dan dit. In plaats van enkel te steunen op goedkope schrikeffecten, wordt de nadruk gelegd op de psychologische horror. De prent is een beklijvende trip doorheen de psychologische gevangenis waarin Amelia leeft. Dit alles wordt met veel detail en bijzonder stijlvol in beeld gebracht. Tophorror met ziel en hersenen. (PF) Verdeler: A-Film

Trailer: The Babadook