Na hun legendarische Amerikaanse debuut in The Ed Sullivan Show in 1964, lieten zij de gehele VS in verbijstering achter en de naweeën van dit optreden werden in de gehele wereld gevoeld. Met hun albums en tv-optredens, veranderden zij voor eeuwig de muziek- en popcultuur. Hun uitzonderlijke vakmanschap en charisma maakte hen tevens tot één van de grootste live acts aller tijden.

In The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years, gaat de Oscar winnende regisseur Ron Howard op ontdekkingsreis naar de liveoptredens van de groep. Hij laat op een bijzonder interessante manier zien en voornamelijk horen hoe geweldig The Beatles live klonken. De focus ligt op de eerste vier Beatlesjaren. Howard wilde een zo compleet mogelijk beeld vormen van hoe The Beatles in de jaren 1962-1966, de ‘touring years’, op het podium performden. Van hun optredens in clubs in Liverpool en Hamburg tot hun weergaloos grote optredens in uitverkochte stadions over de gehele wereld: van New York tot aan Melbourne en Tokyo.

Deze allereerste door The Beatles geautoriseerde documentaire sinds zij in 1970 uit elkaar gingen, laat veel zeldzaam en nog nooit eerder vertoonde beelden zien van hun shows en interviews. Daarnaast ook nieuwe interviews met onder andere Paul McCartney, Ringo Starr en vele andere prominente betrokkenen.

De film laat niet alleen de weg naar hun enorme roem zien maar ook de wissel die dit trekt op de bandleden waardoor zij uiteindelijk beslissen om met touren te stoppen (in augustus 1966) en zich volledig te storten op hun ongeëvenaarde en geniale muzikale energie welke resulteerde in een serie van baanbrekende studio opnamen waar zij heden ten dage het meest bekend om zijn. (PF) Verdeler: September Films

Trailer: The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years