Het verfilmen van een boek is geen nieuwtje. Toen ook The Book Thief van auteur Markus Zusak meer dan 8 miljoen keer over toonbank ging, kon de vertaalslag naar het witte doek niet uitblijven. Het oorlogsdrama vertelt het verhaal van de kleine Liesel (Sophie Nélisse) die na de dood van haar jongere broertje wordt achtergelaten door haar moeder. Haar pleegvader Hubermann (Geoffrey Rush), leert Liesel lezen. Boeken brengen het jonge meisje troost. Samen met Max, een Joodse jongen die in de kelder van de Hubermanns zit ondergedoken, verliezen ze zichzelf in de literaire wereld en hopen ze de oorlog die buiten woedt te vergeten.

Net als Het dagboek van Anne Frank en The Boy in the striped Pyjamas toont The Book Thief de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind. Met een indrukwekkend presterende cast (Nélisse, Rush) en een sprookjesachtig decor heeft Downton Abbey-regisseur Brian Percival sterke troeven in handen. Maar wat zijn trage verfilming mist, is echte emotie en spanning. Een roman kan een hoop subplots bevatten, zonder dat het hoofdverhaal eronder leidt. Deze twee-uur durende film wordt tegen het einde wel behoorlijk langdradig.

Ook de personages blijven wat vlak en missen geloofwaardigheid. Dit wordt mede veroorzaakt door het Engels met een Duits accent dat nagenoeg alle acteurs over hun lippen moeten zien te krijgen. Hoewel de bijzondere band tussen Max en Liesel uiteindelijk wel vorm krijgt, is het niet genoeg om van de film een familiedrama te maken dat heel erg beklijft en lang blijft hangen. Wat is ook alweer de uitdrukking? Inderdaad: het boek is beter dan de film. (DAW) Verdeler: Twentieth Century Fox Home Entertainment

Trailer:

The Book Thief