De nieuwe prent van Atom Egoyan sluit qua thema nauw aan bij zijn bejubelde The Sweet Hereafter uit 1997. Voyeurisme, het wegvallen van een kind en de ouderlijke schuld die daarmee gepaard gaat: het zit ook allemaal in deze degelijke kidnapthriller The Captive.

Gesitueerd in de besneeuwde districten van Zuid-Ontario, volgen Matthew (Ryan Reynolds) als de wanhopige vader Matt, die samen met zijn vrouw Tina (Mireille Enos) de verdwijning van hun negenjarige dochtertje Cassandra verwerkt. Hij had haar achtergelaten in zijn truck tijdens een stop aan een tankstation. Tina geeft Matt de schuld van het incident, en besluit hem te verlaten. Jaren later wordt het koppel herenigd in hun verdriet, als twee agenten lucht krijgen dat hun dochter nog leeft en vastgehouden wordt door een sadistische pedofiel.

In typische Egoyan-stijl springt The Captive heen en weer in de tijd, en wordt de kijker regelmatig gevoed met informatie over de afloop van bepaalde gebeurtenissen terwijl de personages grotendeels in het ongewisse blijven. Door niet meteen prijs te geven waarom die informatie relevant is, zorgt Egoyan – die zich naar eigen zeggen inspireerde door een échte verdwijningszaak in zijn geboortestad in West-Canada – ervoor dat de film constant gehuld blijft in een waas van mysterie. Wat begint als een melodrama over serieuze thema’s als pedofilie en kindermishandeling evolueert zo gaandeweg tot een bloedstollende en entertainende noir-thriller, waar zowat alle personages op hun eigen manier gevangen zitten. (PF) Verdeler: Paradiso Home Entertainment

Trailer: The Captive

The Captive Poster