The Danish Girl vertelt een waargebeurd liefdesverhaal geregisseerd door de Oscarwinnaar Tom Hooper (The King’s Speech). Wanneer Gerda haar man Einar vraagt om voor haar model te staan, komen Einars onderdrukte gevoelens naar boven en wil hij verder leven als vrouw. Einar begint aan een baanbrekende reis die alleen mogelijk is door de onvoorwaardelijk liefde van zijn vrouw. Einar vecht om te worden wie hij eigenlijk is: de transgender pionier Lili Elbe.

Wij zijn niet de grootste fan van Eddie Redmayne, die hier in de huid en de jurk van ’s werelds eerste transgender kruipt, maar toch werd de Brit opnieuw genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Niet dat hij zijn best niet doet, maar zijn vertolking roept bij momenten meer irritatie dan verwondering en medeleven op. Dan waren we meer onder de indruk van de prachtige Alicia Vikander (of zelfs Matthias Schoenaerts, al speelt die maar een klein rolletje).

Hooper wil ons Einars lichamelijke en psychologische transformatie laten zien en voelen, maar slaagt niet in dat laatste. Al weet hij zijn film mooi aan te kleden, The Danish Girl creëert amper enige diepgang. Dit melodrama heeft zeker goede bedoelingen, maar bevat te weinig ziel en nuance om te blijven plakken. (PF) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: The Danish Girl