Dikke proficiat Michaël Roskam, die het succes van Rundskop wist te verzilveren met zijn eerste Amerikaanse film. The Drop is gebaseerd op een scenario van Dennis Lehane, de man verantwoordelijk voor de romans waar kleppers als Mystic River, Gone Baby Gone en Shutter Island uit voortkwamen. Dit is zijn eerste eigen scenario en hierin volgen we de eenzame Bob Saginowski (Tom Hardy).

Hij is barman in Brooklyn waar cash geld via geheime wegen – de zogenaamde “drops” in cafés – naar lokale gangsters terugstroomt. Onder het juk van zijn baas en neef Marv (laatste rol van James RIP Gandolfini) staat Bob plots in het middelpunt van een foutgelopen overval en geraakt hij verstrengeld in een onderzoek dat diep graaft in de geschiedenis van een buurt waar vrienden, families en vijanden allemaal samenwerken om hun brood te verdienen – tegen eender welke prijs.

In de VS werd de prent goed onthaald, hier in België werd hij bijna unaniem de hemel ingeschreven. Ook wij zijn enthousiast over The Drop, maar een meesterwerk is het absoluut niet. Het is een niet erg bijster origineel, maar wel professioneel gemaakte misdaadthriller met enkele uitstekende dialogen, prachtig en elegant in beeld gebracht door cameraman Nicolas Karakatsanis. Grootste troef zijn zonder twijfel de acteerprestaties. Zij tillen de film een pak boven de middenmaat. Matthias Schoenaerts is sterk als het ex-vriendje van Noomi Rapace, maar het zijn Gandolfini en voornamelijk Hardy die de pannen van het dak spelen. The Drop is dus zeker het bekijken waard en een meer dan waardig Amerikaans debuut voor Roskam! (PF)

Trailer: 

The Drop