Twee jaar geleden maakte Sylvester Stallone The Expendables, een redelijk leuke ode aan de actiecinema van de jaren ’80. Hij verzamelde zowat elke actieheld van vroeger en nu en maakte er een degelijke old school actieprent van, die het ook goed deed aan de kassa’s. Een vervolg kon dus niet uitblijven en daar zijn we nu eens niet ontevreden over want The Expendables 2 brengt opnieuw amusant, nostalgisch en hersenloos actiegeweld en doet dit zelfs nog beter dan zijn voorganger.

Het verhaal begint wanneer de louche CIA agent Church de Expendables-huurlingen opnieuw op een gevaarlijke missie stuurt. De groep moet een vermist pakketje zien terug te krijgen. Dat bevindt zich echter in Gazak, een door oorlog verscheurd Oost-Europees land. De missie loopt in het honderd wanneer blijkt dat een andere groep huurlingen, de Sangunaires, dezelfde opdracht probeert uit te voeren.

In de eerste film was de lijst van actiehelden al imposant. Naast Stallone zelf zagen we onder andere Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Mickey Rourke, Bruce Willis en zelfs Arnold Schwarzenegger. Toch waren er nog een paar namen die zeker niet hadden misstaan. Twee van die actiecoryfeeën, Jean-Claude Van Damme en Chuck Norris, die de eerste keer de boot hadden gemist, zijn er nu wel bij.

Regisseur Simon West laat dit allegaartje aan testosteron los in een geweldig actieavontuur waarin subtiliteit uiteraard ver te zoeken is. Hij slaagt er bovendien in – in tegenstelling tot Stallone die de eerste film zelf regisseerde – om de actiescènes helderder in beeld te brengen. Het levert dikke vette B-actie fun op. (PF)

Trailer: The Expendables 2