Aah, nostalgie. Rambo, Predator, Die Hard, … In de jaren tachtig kwam er iedere maand wel zo’n film uit waarin de tough guy/hero het opnam tegen een 100-tal slechteriken. Ondertussen is het genre niet meer zo hot en zijn dergelijke films meestal straight-to-dvd releases. Sylvester Stallone moet dat spijtig hebben gevonden en pakt daarom nog eens ouderwets en groots uit met The Expendables. Bijna al onze actiehelden verzameld in één film. Yippi. En het resultaat is nog niet zo slecht zelfs.

The Expendables neemt ons terug naar de tijd van toen. Niet alleen is het een blij weerzien met onze helden, ook de rest van de ingrediënten zijn aanwezig: de over-the-top actie, het bloed, de explosies en het domme verhaaltje. “The Expendables” zijn huurlingen noch geheim agenten. Ze kiezen zelf hun missies en zijn aan niets of niemand gebonden. Ze wagen hun leven niet voor het geld of voor de roem, maar omdat ze hopeloze, gruwelijke toestanden uit de wereld willen helpen. Wanneer de Verenigde Staten en enkele andere landen hen vragen om een corrupte Zuid-Amerikaanse dictator te elimineren die zijn land in een puinhoop heeft veranderd, happen ze toch toe. De mannen beseffen al snel dat niet alles in deze missie is wat het lijkt. Ze raken steeds dieper verstrengeld in een gevaarlijk web van bedrog en verraad.

Stallone, ondertussen al 64, kroop zelf in de regisseursstoel om dit topscenario te verfilmen. Hij belde wat van zijn vriendjes op: Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Jet Li, Jason Statham en Mickey Rourke en het draaien kon beginnen. Een paar maanden van zinloos filmgeweld later was The Expendables klaar en hebben de fans van dit soort actiefilms er een degelijk testosteron-festijn bij. Wij vonden dit zeker leuk om naar te kijken, maar een trilogie moeten ze er nu ook niet van maken. (PF)

Trailer: The Expendables