In het ontroerend drama The Good Lie, gebaseerd op waargebeurde feiten, volgen we een jonge Soedanese vluchteling ten tijde van de Soedanese burgeroorlog. Het leven in het vluchtelingenkamp is hard, maar de jongen wint de plaatselijke loterij en verdient daarmee een nieuw leven in Amerika met drie vrienden.

Dat nieuwe leven heeft echter heel wat verrassingen in petto. Wanneer ze in Amerika landen, worden ze al meteen gescheiden van hun zus. De jongens krijgen met drie een appartement en gaan samen met hun maatschappelijk werkster (Reese Witherspoon) op zoek naar een job.

Ze vallen van het ene gênante moment in het andere. Op dat vlak lijkt de film niet volledig realistisch in beeld gebracht. De aanpassingen die de jongens ervaren zijn eerder pijnlijk dan dat ze tragische emoties zouden oproepen.

Toch mag hun acteertalent niet onderschat worden. De hoofdacteurs werden gecast in Soedan en hebben de horror van dichtbij gemaakt. Ze vormen wel degelijk het hart en de ziel van de film. Reese Witherspoon komt daarentegen, ondanks haar sterrenstatus, weinig aan bod. Zij was eerder een grote naam om het publiek aan te trekken.

Regisseur Philippe Falardeau probeert met zijn verhaal enerzijds de terreur van oorlog in beeld te brengen, anderzijds laat hij zien hoe hoop op een betere toekomst mensen kan samenbrengen. Ondanks de romantisering van het verhaal, verdient deze film wel het publiek om de waarheid onder ogen te zien. (DW) Verdeler: eOne

Trailer: The Good Lie