The Help is een hartverwarmende film met een geweldige cast. Het verhaal werd gebaseerd op de roman van Kathryn Stockett. Ze groeide op in Jackson, Mississippi en was benieuwd naar het verhaal achter de zwarte dienstmeiden die hun oma’s in dienst hadden. Ze verzamelde tientallen getuigenissen van door de blanke middenklasse onderdrukte Afro-Amerikaanse huismeisjes in het Louisiana van nog maar 50 jaar geleden. Die bundelde ze in de realistische roman ‘The Help’, die nu door regisseur Tate Taylor naar het witte doek vertaald is.

Hoofdpersonage is Eugenia ‘Skeeter’ Phelan (Emma Stone), een meisje dat uit het Zuiden terugkeert van school en vastbesloten is om schrijfster te worden. Ze zorgt echter voor heel wat ophef bij haar vrienden – en bij de rest van de bevolking van het kleine stadje – wanneer ze besluit om de zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven lang voor de prominente zuidelijke families hebben gezorgd.

Het zijn vooral de acteerprestaties van de actrices die dit ontroerend verhaal tot leven brengen. Actrice Viola Davis, die al indruk maakte in Doubt, is fenomenaal als de onderdrukte meid Aibileen. Maar ook Octavia Spencer, Emma Stone, Bryce Dallas Howard en Jessica Chastain schitteren. Samen geven deze vrouwen een realistisch en pakkend beeld van het leven in de jaren zestig in Amerika. Het onderwerp rassenonderscheid wordt op een subtiele en een humoristisch-relativerend manier aangepakt. Het maakt van de The Help een zeer toegankelijk en oerdegelijk, klassiek melodrama! (PF)

Trailer: The Help