Heimwee naar Midden-aarde? Mis je de geur van de Gouw, het afslachten van Orcs en het gevoel van die ene, speciale ring rond je vinger? Dan is er goed nieuws! Vanaf 18 november bengt Warner Home Video The Hobbit: The Battle of The Five Armies Extended Edition uit op 3D Blu-ray, Blu-ray en DVD! Deze editie bevat maar liefst 9 uur bonusmateriaal en de originele cut werd met 20 minuten verlengd.

Bovendien is ook de langverwachte The Hobbit Extended Edition Trilogy vanaf dan beschikbaar op dezelfde formaten! Ideaal cadeau voor de feestdagen.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies begint waar The Desolation of Smaug ophield. Na het heroveren van hun thuisland op de draak Smaug (Cumberbatch) heeft de groep dwergen ongewild een dodelijke kracht op de wereld losgelaten. Smaug richt nu zijn vurige wraak op de weerloze mannen, vrouwen en kinderen van Lake Town. Gedreven door de obsessie zijn schat te heroveren, is Thorin (Richard Armitage) bereid vriendschap en eer op te offeren en dwingt hij Bilbo tot een haast onmogelijk en gevaarlijk besluit. Maar er liggen nog grotere gevaren op de loer.

Voor de ogen van Gandalf (McKellen), stuurt de grote vijand Sauron zijn Orklegioenen naar de Lonely Mountain. Bilbo (Martin Freeman) moet vechten voor zijn leven en dat van zijn vrienden. Duisternis nadert en het is aan dwergen, elven en mensen om een allesbeslissende keuze maken: zich verenigen of zich laten vernietigen. Wat volgt is de epische strijd van de vijf legers, waarin de toekomst van Middle-Earth aan een zijden draadje hangt.

Of Jackson de beslissing nu nam uit financiële overwegingen of uit overdreven adoratie voor het bronmateriaal, wij zijn nog altijd overtuigd dat het geen goed idee was om het kleine kinderboekje om te dopen tot 3 lange speelfilms. Niet dat deze afsluiter een slechte film is geworden, maar de zelfbedachte aanvullingen op Tolkiens werk, komen de samenhang van het verhaal niet altijd ten goede (net zoals in de vorige delen). Niettegenstaande is The Battle of the Five Armies een vermakelijke film geworden.

Dit laatste deel is de meest meeslepende en emotioneel geladen van de drie en bevat enkele geslaagde bruggen naar de Lord of the Rings-trilogie. De film is zonder twijfel spectaculair, heeft een zeer knap, vlammend begin en ook het centrale gevecht is indrukwekkend, maar Jackson kan het echter weer niet laten om de film overvol te steken waardoor hij bij momenten log en verwarrend overkomt.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies is dus een episch en redelijk bevredigend slot van de avonturen van Bilbo Balings, Thorin Eikenschild en het dwergengezelschap. Zes films heeft Regisseur Peter Jackson in totaal gemaakt over de magische en intrigerende wereld van J.R.R. Tolkien. En hopelijk blijft het hierbij. The Hobbit mag dan een waardige opvolger voor The Lord of The Rings zijn, deze recentere trilogie zal nooit uit de schaduw geraken van zijn voorganger. Goodbye Middle-Earth, het is mooi (genoeg) geweest. (PF) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: The Hobbit: The Battle of the Five Armies