Wij vonden het eerste deel van The Hobbit-trilogie nog best te pruimen, al konden we een deel van de algemene kritiek op de film (“zeer traag op gang”, “belabberd ritme”, “te veel saaie momenten”) wel volgen. Toch deed An Unexpected Journey ons voldoende verlangen naar het vervolg. Deel twee The Desolation of Smaug is nu in de zalen en overtreft op meerdere vlakken het eerste luik.

We vervolgen de avonturen van het titelpersonage Bilbo Balings tijdens zijn epische expeditie naar het verloren dwergenrijk Erebor. Samen met tovenaar Gandalf de Grijze en dertien dwergen, onder leiding van de legendarische krijger Thorin Eikenschild, proberen ze het koninkrijk terug te winnen. Daarvoor moeten ze eerst het gevaarlijke Demsterwold door en langs de superspinnen zien te geraken. Daarna wacht de confrontatie met de elfen, waarvan er slechts twee bereid zijn om de dwergen te helpen. Uiteindelijk zal Bilbo de Lonely Mountain moeten afdalen, waar de slapende draak Smaug een gigantische goudschat bewaakt.

Regisseur Peter Jackson houdt deze keer van bij het begin het tempo zeer strak en dompelt ons tot het eind onder in een wervelend avontuur, vol spanning en actie. De film duurt echter nog altijd iets te lang en Jackson blijft het moeilijk hebben met overdaad en bombast, maar The Desolation of Smaug blijft een entertainende rit. Het is nu aftellen naar december 2014 voor de grote finale waarin gefocust wordt op de grote oorlog. (PF)

Trailer: 

The Hobbit: The Desolation of Smaug