De kerstvakantie staat bijna voor de deur dus brengen de studio’s hun grote kanonnen naar buiten. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 is daar één van. Het laatste deel van het dystopisch sciencefictionavontuur, geschreven door Suzanne Collins, werd zelfs in twee gekapt om volgend jaar nog eens langs de kassa te kunnen passeren. Een ziekte die wel meer lucratieve franchises delen. Maar kom, de eerste twee delen konden ons grotendeels boeien, dus keken we nog wel uit wat Jennifer Lawrence nu weer met haar boog en brandend kleed ging uitsteken.

Playtime is over, zoveel is duidelijk! Nadat Katniss Everdeen (J-Law) een einde gemaakt heeft aan The Hunger Games is er echter geen enkele reden tot vreugde. District 12 is volledig verwoest en Peeta (Josh Hutcherson) is in handen van President Snow (Donald Sutherland). De rebellenleiders hebben Katniss uit de spelen gered, omdat ze willen dat zij het gezicht wordt van de opstand. Want in de nasleep van de quarter Quell is een ding heel duidelijk geworden: het is oorlog. Katniss komt terecht in District 13. Onder leiding van president Coin (Julianne Moore) en  spindoctor Heavensbee (wijlen Philip Seymour Hoffman) en omringd door mensen die ze vertrouwt, spreidt Katniss haar vleugels. Ze vecht om Peeta te redden en om de districten te bevrijden. Haar moed geeft hoop.

Regisseur Francis Lawrence kreeg met The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 geen makkelijke opdracht. Net zoals in andere filmreeksen is de voorlaatste film een moeilijk varkentje. En ook nu voelt dit derde deel meer aan als een voorbereiding op wat nog komen moet, dan als een volwaardige film.

Er zitten gelukkig wel enkele interessante gebeurtenissen in de film, de niet zo subtiele politieke ondertoon werkt nog wel, de acteerprestaties zijn ook deftig en de weinige actiescènes bevatten genoeg spanning, maar toch is het scenario te hol om een hele film mee te voeden. Het helpt ook niet dat het déjà-vû-gevoel bij momenten lastig voelbaar werd.

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 is dus niet meer dan een degelijke opzet voor de laatste film. Veel opbouw en weinig climax. Een groot verschil met de foto’s van miss Lawrence die onlangs op het web werden geslingerd. (PF)

Trailer: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1