In The Imitation Game verfilmt de Noorse regisseur Morten Tyldum het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

Tyldum belicht drie belangrijke periodes uit Turings leven: zijn jeugd op de kostschool, de werkzaamheden op Bletchley tijdens het bouwen van de decodeermachine en de tijd na WOII. De film schetst op een overtuigende manier de persoonlijkheid van Turing. Benedict Cumberbatch is voortreffelijk als het sociaal onhandige genie en tilt zo deze ietwat brave biografie naar een hoger niveau.

The Imitation Game is een zeer degelijk Brits drama geworden, waarin we niet enkel een spannende historische les, maar ook een geslaagde karakterstudie krijgen. De film is tevens een eerherstel voor een man die omwille van zijn seksuele aard uit de geschiedenisboeken werd geschrapt. (PF) 

Trailer: The Imitation Game