New York, 1921. De Poolse immigrante Ewa (Marion Cotillard) wordt bij aankomst op Ellis Island opgevangen door de ogenschijnlijk behulpzame Bruno Weiss (Joaquin Phoenix), die wat te eten en een dak boven haar hoofd regelt. Maar al snel komt zijn ware aard naar boven en dwingt hij haar op agressieve wijze tot een leven als burlesque gezelschapsdame om zo de kosten voor haar doodzieke zusje te betalen. Wanneer ze de illusionist Orlando (Jeremy Renner) ontmoet, valt hij direct voor de mooie Ewa, en zet hij alles op alles om haar te redden uit deze onveilige situatie. Bruno geeft echter zijn pronkstuk en beste inkomstenbron niet zomaar op.

The Immigrant is de vijfde film van regisseur James Gray en ligt in de lijn van zijn vorige films. Een klassiek drama dat focust op onfortuinlijke personages, die door hun keuzes het noodlot onvermijdelijk tegemoet gaan. Ook nu levert dit opnieuw een knappe en sfeervolle tragedie, net zoals onder andere The Yards en We own the Night.

Dikke pluim ook voor cinematograaf Darius Khondji die met zijn sepiakleuren niet alleen mooie plaatjes weet te schieten, maar ook het verhaal dient. Zijn fotografie benadrukt de grauwe en claustrofobische situatie van het hoofdpersonage Ewa, die trouwens schitterend wordt vertolkt door Cotillard.

Gray kon beroep doen op een uitstekende cast, want naast miss Cotillard, staat ook Gray’s fetishacteur Joaquin Phoenix sterk te acteren. En toch wist het tragische verhaal ons niet volledig aan te grijpen. Dus geen meesterwerk dat door merg en been snijdt deze The Immigrant, maar wel een knap historisch drama met een bij momenten aangrijpend, maar soms ook wat slepend verhaal. (PF) Verdeler: Paradiso Home Entertainment

Trailer: 

The Immigrant