Modern medicine had to start somewhere. Dat is de ondertitel  van de nieuwe reeks van Steven Soderbergh. Ze neemt je mee naar het New York van 1900 waar excentrieke chirurgen als Dr. Thackery (Clive Owen) als een bezetene proberen de medische wetenschap verder te ontwikkelen.

Hij is de sterchirurg van “The Knick”, één van de bekendste ziekenhuizen uit de stad, dat echter met zware financiële problemen kampt. Zijn zorg ligt in de eerste plaats bij betere medische procedures, met de ongelukkige patiënten op wie hij en zijn collega’s experimenteren is hij minder begaan. Een waanzinnig leven is het, dat Thackery enkel volhoudt met de hulp van een dagelijkse portie cocaïne en/of opium.

The Knick volgt het wel en vooral het wee van een aantal mensen in en rond het ziekenhuis. Maar het is meer dan E.R. in een historische setting. Op een intelligente en subtiele manier wordt het New  York van honderd jaar geleden tot leven gewekt, waar mensen vanuit de hele wereld werden samen gegooid in donkere krotten, corruptie alomtegenwoordig was, ambulanciers met elkaar op de vuist gingen om patiënten binnen te halen en een bezoek aan de operatiekamer gevaarlijker was dan de meeste ziektes.

Dit alles maakt het bekijken van de serie dikwijls een sombere bedoening. Een harde tijd wordt zonder retouches getoond. De verhalen van de verschillende personages zijn rijk en genuanceerd uitgewerkt, maar de meesten van hen hebben zo veel gebreken dat het moeilijk is om er veel sympathie voor op te brengen (Clive Owen spant hier de kroon als de ultieme antiheld). Je krijgt een mooie dosis van het slechtste in de mens, zonder veel humor of goede daden. Bovendien worden de operaties expliciet in beeld gebracht, waardoor het bloed geregeld van het scherm spat.

Zware kost dus, maar toch de moeite. Het is dan wel door een donkere lens, maar The Knick geeft je sterke en ingrijpende verhalen, tegen de achtergrond van een manische stad die halverwege de moderne tijd volop in haar groeipijnen zat.  Een aanrader! (JR) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: The Knick