The Martian vertelt het verhaal van een solitaire held die na een storm op Mars alleen achterblijft terwijl de rest van zijn astronautencrew na de plotse evacuatie vaart zet richting aarde. De man lijkt ten dode opgeschreven want de beschikbare zuurstof- en voedselvoorraad in acht genomen, zal hij sterven vooraleer een volgende bemande vlucht ook maar in de buurt is.

Matt Damon schittert als botanicus Marc Watney. Een voor de hand liggende keuze voor een hoogbegaafde doch gewone held in een Hollywood blockbuster. Damon voelt zicht duidelijk opperbest en weet als geen ander Watney een jongensachtige charme te geven. Scènes vol vindingrijkheid en zelfspot worden afgewisseld met angst en voorzichtig optimisme.

‘I’m gonna have to science the shit out of this’, spreekt hij zichzelf moed in. De botanicus in Watney komt naar boven en hij legt een moestuin aan in het ruimtestation met behulp van raketbrandstof, condens, gedroogde fecaliën van de crew en een aantal aardappels.

Regisseur Ridley Scott, die twee ongeëvenaarde sf-klassiekers Alien en Blade Runner op zijn palmares heeft staan, worstelde in 2012 nog met Prometheus en herstelt zijn eer nu met The Martian. Dit Do It Yourself-ruimteavontuur wordt nooit beklemmend, en toch raak je als kijker verslingerd aan de inventieve en slimme wetenschappelijk verantwoorde wendingen. Scott wil niet imponeren met existentiële vragen: het draait om het hoe, niet het waarom. Wat Watney uniek maakt is zijn probleemoplossend vermogen. En zijn kracht om samen te werken, zelfs met de Chinezen. Heerlijk Hollywoodvermaak, met een intelligent kantje. (EDM)

Trailer: The Martian