The Maze Runner is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van jeugdauteur James Dashner en speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas terecht in een gemeenschap van jonge mannen. Als hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de ‘runners’. Niet alleen om uit het labyrinth te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

Het boek en de film sluiten naadloos aan bij andere recente dystopische jeugdhits die dezelfde doelgroep aanspreken, zoals The Hunger Games en Divergent. Maar ook al is het thema (remember oudere films zoals The Lord of the Flies of Cube) en de toon niet bijster origineel meer, toch injecteert debuterend regisseur Wes Ball zijn film met voldoende flair om net boven de middenmoot uit te komen. De prent ziet er mooi uit, heeft een lekker tempo, teert op een zeer degelijke cast en een vooruitstuwende score.

Vooral het eerste deel van The Maze Runner kon ons bekoren. Daarna sleept het verhaal zich voort naar een vrij matig slot en verdienden de karakters een betere uitwerking. Maar al bij al is dit zeer degelijke, spannende en entertainende popcorncinema. En voor wie niet goed tegen een open einde kan: geen paniek. Het boek was het eerste deel van een trilogie. De sequel van de film is dan ook al aan de pré-productie begonnen. De titel: Maze Runner: Scorch Trials. (PF)

Trailer: 

The Maze Runner