The Monuments Men is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep soldaten tijdens de tweede wereldoorlog. George Clooney, zowel voor als achter de camera aan het werk, speelt de leider van het peloton die gestolen kunstschatten moeten recupereren op vijandelijk gebied. De twee topstukken, een altaarstuk en een beeld van Madonna met kind van Michelangelo komen respectievelijk uit het Belgische Gent en Brugge (leuk detail: in de eerste scènes wordt Nederlands gesproken).

De soldaten bevrijden dan wel de prachtige kunstwerken uit handen van de nazi’s, de film zelf redden zit er helaas niet in.

Hoewel de indrukwekkende cast de film probeert staande te houden, slaagt ze daar dus niet in. De chemie tussen de acteurs boeit meer dan het algehele verhaal, toch blijft deze film op de vlakte. De toon is vaak te luchtig. Bovendien volgen de scènes zo snel op elkaar, dat de film een fragmentarisch geheel wordt.

Hij leek op papier alle ingrediënten te bevatten om een goede film te worden, maar blijft uiteindelijk een nogal saaie en eentonige vertoning met scènes die niet als één geheel aanvoelen.

George Clooney maakte een intrigerende groei door van acteur naar filmmaker. Zijn nieuwste is echter een stapje terug. Tijd voor herbezinning dus, georgeous George. Geen slechte film om in je luie zetel te bekijken, maar ook zeker geen cinema ticket waard. (DW)

Trailer: 

The Monuments Men