The Perks of Being a Wallflower is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Chbosky. We volgen de introverte tiener Charlie (Logan Lerman) tijdens zijn eerste highschooljaar. Charlie is een buitenbeentje die naarstig op zoek is naar een plek waar hij “thuishoort”. Als twee oudere leerlingen – de mooie Sam (een vertederende Emma Watson) en haar homoseksuele stiefbroer Patrick (Ezra Miller bevestigt zijn uitzonderlijk talent) – hem opnemen in hun groep krijgt hij eindelijk een plek om zichzelf te zijn.

Chbosky herwerkte zijn boek naar een filmscenario, nam ineens ook de regie voor zijn rekening en zorgde er zo voor dat zijn film niet de zoveelste domme tienerprent over de moeilijke puberjaren van een onpopulaire adolescent is geworden. Chobsky schuwt de clichés en de stereotiepe personages niet, maar waar het voor de meeste filmmakers ophoudt, gaat hij verder. Geleidelijk komen we meer te weten over zijn karakters en sluiten we ze meer en meer in ons hart. Zo krijgt de film een echte ziel.

Het maakt van The Perks of Being a Wallflower een iets te gladde, maar wel oprechte, tragikomische en vooral hartverwarmende weergave van een woelige tijd in een mensenleven, waarin twijfels, oncontroleerbare gevoelens en hartzeer bijna dagelijks kost zijn. En dit alles overgoten met een uitmuntende en sfeervolle soundtrack. Ons wist hij alvast te charmeren. (PF)

Trailer: The Perks of Being a Wallflower