The two Faces of January is het regiedebuut van Hossein Amini, die ook al het scenario schreef voor het succesvolle Drive en The Wings of the Dove.

De film, gebaseerd op een boek van Patricia Highsmith, gaat over drie Amerikanen in het Europa van de jaren 60. De hoofdpersonages, vertolkt door Viggo Mortenson, Kirsten Dunst en Oscar Isaac, halen het slechtste in elkaar naar boven. Onderlinge spanningen groeien en de personages zijn niet precies wie ze blijken te zijn.

Het verhaal begint in Athene, een rijk echtpaar (Mortenson en Dunst) komt tijdens hun vakantie een lokale gids (Isaac) tegen die niet enkel goede bedoelingen heeft. Maar dat het echtpaar zelf ook niet zo keurig is als ze lijken, wordt duidelijk wanneer een privédetective ’s avonds bij de deur van hun Griekse hotelkamer aanklopt. Al snel escaleert de situatie en zijn de twee gedwongen om op de vlucht te slaan. Tourgids Rydal – met kennis van de omgeving, contacten in de onderwereld en een talenknobbel – schiet te hulp. Maar kan dit drietal elkaar wel vertrouwen?

De gespannen driehoeksverhouding waar de film om draait, levert alvast een aantal sterke momenten op. Naast een degelijke opbouw is dat ook zeker te danken aan hoofdrolspelers.

Hossein Amini houdt zijn regiedebuut vrij conventioneel, maar toont wel talent voor acteursregie en weet de spanning degelijk op te bouwen. Hij heeft zich volop laten onderdompelen in de sfeer van de klassieke suspensethrillers, vol glamour, driehoeksverhoudingen, list en bedrog en weet die sfeer ook in zijn debuut op te roepen. Hij heeft uiteindelijk gemaakt wat je mag verwachten van een Highsmith boek: een onderhoudende psychologische thriller. (DW) Verdeler: A-Film

Trailer: 

The two Faces of January