Lachen met dertigers, daar zijn ze goed in. Hoeveel series en films vertrekken niet van een uitgeblust koppel met huisje, tuintje, kindje en een verschrikkelijke sleur? De HBO-reeks Togetherness van de broers Jay en Mark Duplass lijkt uit hetzelfde vaatje te tappen. We volgen het verhaal van Brett (Mark Duplass) en Michelle (Melanie Lynskey), een koppel van eind dertig, met twee jonge kinderen, veel zorgen en een onbestaand seksleven. Op dezelfde dag komen zowel Michelles zus (Amanda Peet) als Bretts beste vriend Alex (Steve Zissis) aanwaaien, allebei dringend op zoek naar een dak boven het hoofd vanwege financiële of relationele problemen. Wat volgt is de zoektocht van vier verwarde mensen naar een manier om hun leven terug op de rails te krijgen.

Het resultaat is schitterend. De eerste aflevering begint nochtans gruwelijk clichématig met de getrouwde man die niet aan zijn trekken komt. Maar geleidelijk aan merk je dat Togetherness uit de meest banale beginsituatie een enorm rijk en menselijk verhaal weet te halen. De vier hoofdpersonages worden door de buitenwereld voortdurend als wandelende stereotypes weggezet. Doorheen de reeks leren we elk van hen echter beter kennen, met al hun mooie en kleine kanten, tegenstrijdigheden, gevatte en zwakke momenten, frustraties en (af en toe) succesjes. Het leven gaat hen niet makkelijk af, maar hun gepruts wordt met een warm hart gebracht.

Sterke personages vereisen sterke acteurs. Vooral de vrouwen stelen de show. Melanie Lynskey is bekend van de komische reeks Two and a half Men, waar de lachband om de vijf seconden aangeeft dat we iets grappig zouden moeten vinden. Hier laat ze zien dat ze zo veel meer kan dan flauwe humor. Maar Amanda Peet maakt nog meer indruk als de opgewekte spring-in-‘t-veld wiens ogen soms in een flits een diepe wanhoop verraden.

Tragikomisch blijft een raar begrip, maar dekt hier nog het best de lading. Een bij momenten hard verhaal over echte mensen met op onverwachte momenten hilarische situaties. Op die manier mogen ze blijven lachen met die dertigers. (JR) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: Togetherness