We zagen dit sterk Noors drama op het Filmfestival van Gent van 2009 en waren toen zeker onder de indruk. Troubled Water van regisseur Erik Poppe is een psychologisch drama waarin twee personages in het reine proberen te komen met het verleden. Een drama waarin schuld en onschuld, goed en kwaad elkaar kruisen en het leven van de hoofdpersonen volledig beheersen.

De film is opgebouwd uit twee sterk afgebakende delen. In het eerste deel zien we hoe Jan Thomas zijn leven opnieuw probeert op te bouwen. Hij is net uit de gevangenis ontslagen, waar hij acht jaar heeft gezeten voor kindermoord. Deze moord heeft hij altijd ontkend en hij is vastberaden na zijn vrijlating iets van zijn leven te maken. Hij is een getalenteerd orgelspeler en weet een baan te krijgen bij een kerk in Oslo. Door zijn talent en zachtaardig karakter wordt hij al snel gewaardeerd door zijn omgeving. Zo weet hij ook de harten van pastoor Anna en haar zoontje Jens te veroveren. Jan doet zijn best zijn verleden geheim te houden, maar de waarheid komt boven water wanneer op een dag lerares Agnes met haar klas de kerk komt bezoeken.

In deel twee wordt de focus verlegd naar Agnes. Zij herkent Jan als de man die veroordeeld was voor de moord op haar zoon. De nog altijd door verdriet achtervolgde moeder kan niet accepteren dat Jan een nieuw leven heeft weten op te bouwen en raakt geobsedeerd door hem. Al is de ontknoping iets te zwak, toch hebben we ten volle genoten van deze gitzwarte vertelling over schuld en boete. Een intrigerend drama met uitstekende acteerprestaties. Topfilm. (PF)

Trailer: Troubled Water