Een schijnbaar perfect gezinnetje is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie. Tijdens een lunch worden ze overvallen door een heuse lawine die alles op zijn kop zet. Ze komen er fysiek ongeschonden uit, maar in de nasleep blijkt het evenwicht en de dynamiek binnen het gezin helemaal door elkaar geschud. Het grootste vraagteken wordt geplaatst bij de rol van de pater familias, na zijn bedenkelijke gedrag tijdens de noodsituatie.

Turist (of Force Majeure, de titel waaronder de film in de VS wordt uitgebracht) is een geloofwaardig en scherp geobserveerd familieportret, maar ook een zalige zwarte komedie. Al was het maar omdat de plot totaal niet doet vermoeden dat je met een venijnig grappige prent te maken hebt – veeleer met een hopeloos deprimerend familiedrama.

De Zweedse regisseur Ruben Östlund vroeg zich af wat er zou gebeuren als een welgesteld gezin dat zich nooit ergens zorgen moet om maken, plots op zijn overlevingsinstinct moet overschakelen. Voor de personages is het antwoord niet erg prettig, maar de hilarisch bitse dialogen en pijnlijk treffende karaktertekeningen zorgen wel voor een dijk van een tragikomedie vol vlijmscherp sarcasme. (PF) 

Trailer: Turist