Er kan vanalles mislopen tijdens je vakantie: het weer valt tegen, vluchten hebben vertraging en medereizigers werken op de zenuwen. Het valt allemaal in het niets bij de vakantie van de familie Griswold in Vacation. Rusty Griswold (Ed Helms, bekend van de Amerikaanse remake van The Office) heeft het lumineuze idee om de sleur en spanningen in zijn gezin op te lossen door met z’n allen een reis uit zijn kindertijd te herdoen naar het pretpark Walley World. Een road trip van de ene kant van de Verenigde Staten naar de andere, wat kan er verkeerd gaan? Niet wat je verwacht, maar wel alles – echt  alles – wat een zieke geest maar kan bedenken.

Vacation is eigenlijk een soort vervolg op National Lampoon’s Vacation uit de jaren tachtig. In de originele film heeft Clark Griswold (Chevy Chase), vader van, het lumineuze idee om de sleur en spanningen in zijn gezin op te lossen door met z’n allen een reis te maken naar het pretpark Walley World. Een road trip van de ene kant van de Verenigde Staten naar de andere dus. In het begin van de film zit een dikke knipoog naar de voorganger en ook doorheen het verhaal zijn er meerdere overeenkomsten tussen de avonturen van de verschillende generaties Griswold.

De beide films tonen wel aan op welke manier de ruwere komedies geëvalueerd zijn doorheen de jaren. Waar Chevy Chase in zijn tijd al niet meteen om de meest verfijnde humor bekend stond, zit je met Vacation anno 2015 helemaal in de ranzigheid. Kotsen, check. Schaamhaar, check. Rimjob (jaja), check. Niet alleen plat, maar ook helaas niet altijd even sterk. Te veel grappen werken gewoon niet.

En toch. De fratsen met de Albanese huurauto liggen er veel te dik op, maar meer dan één keer zit je luidop te lachen. Tenenkrullend slechte onderbroekenhumor wordt plots afgewisseld met een sterke verrassing. En soms zijn grappen natuurlijk zo flauw dat ze opnieuw grappig worden. Een gemengde ervaring dus, deze Vacation. Door de paar verrassingen en het minder kleffe einde dan gevreesd, is het echter zeker geen slechte eindbalans. (JR) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: Vacation