De Turkse Yesim Ustaoglu viel al in de prijzen met haar Journey to the Sun (2004) op de filmfestivals van Berlijn en Istanbul. In haar jongste film Waiting for the Clouds blijft het thema vriendschap een grote rol spelen. Ustaoglo volgt Ayshe, een oude vrouw die haar ware identiteit voor maar liefst een halve eeuw heeft weten te verbergen. Maar de dood van haar zus brengt alles terug naar boven. Ayshe voelt zich eenzaam en begint zichzelf steeds meer van de dorpelingen te verwijderen. Haar buurjongetje Mehmet, die altijd naar Ayshes verhalen kwam luisteren, is bezorgd om haar wanneer Ayshe beslist zich terug te trekken in een hutje in het hoogland.

Helemaal geïsoleerd confronteert Ayshe zichzelf met haar pijnlijke verleden – ze heeft als kind haar jonger broertje in de steek gelaten. Haar leven heeft pas terug zin als ze beslist om, na vijftig jaar, naar Griekenland af te reizen en naar hem op zoek te gaan. Maar dat loopt niet zo gesmeerd.

Waiting for the Clouds is vooral een mooie karakterschets van een vriendschapsband tussen een oude vrouw en een kind en van een moeilijke confrontatie met een verleden vol geheimen. De film is geen echte topper en alles verloopt wat traag. (HH)

Trailer: 

Waiting for the Clouds