Meestal is ‘gebaseerd op waargebeurde feiten’ niet de beste manier om een film te beginnen. Je krijgt meteen de indruk dat het om een verkoopsargument gaat dat een gebrek in de film zelf moet verdoezelen. Boeiend is hij niet, maar het is wel allemaal echt gebeurd. Bij War Dogs (van Hangover-maker Todd Philips) ligt het even anders. Hier lijkt de toevoeging noodzakelijk dat een krankzinnig verhaal als dit werkelijk heeft plaatsgevonden.

David (Miles Teller) is een massegetherapeut in Miami die door een oude klagenoot Efraim (Jonah Hill) op sleeptouw wordt genomen om als kleine garnaal geld te kunnen verdienen aan de toenmalige oorlog in Irak. Het Pentagon stelt immers zijn aanbestedingen open via het internet en terwijl de grote bedrijven gaan lopen met de contracten voor tanks en raketten, blijven er genoeg kruimels over om op korte tijd massa’s geld te verdienen als je maar genoeg branie hebt.

En branie hebben de twee twintigers in overvloed. Zonder veel voorbereiding vervoeren ze zelf een eerste lading wapens per truck vanuit Jordanië naar Irak. Naarmate ze grotere contracten binnenhalen, komen ze echter meer en meer louche volk in aanraking en lijkt de kans op een behouden einde steeds verder te slinken.

War Dogs vertelt het verhaal van de roekeloze fratsen van de twee gelukszoekers en je voelt een zeker respect in de film voor hun durf en ondernemingszin: ze zien een kleine kans en buiten die uit op zoek naar de grote prijs. Tegelijk roept de film terechte vragen op bij een systeem dat bedrijven toelaat grove winsten te maken tijdens bloederige conflicten en op de koop toe alle regels en beperkingen te negeren. De twee vrienden zijn veel minder heldhaftig dan ze zelf denken en vooral Jonah Hill schittert als een boerse en heerlijk irritante opportunist.

Al bij al een zeer aangename film die heel licht over een dramatisch conflict gaat dat de voorbije jaren al heel wat mooie, maar serieuze films heeft opgeleverd (The Hurt Locker, The Green Zone, …) maar net daardoor een aantal zaken prangend duidelijk maakt. Want het is allemaal gebaseerd op waargebeurde feiten. (JR) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: War Dogs