Watchmen is gebaseerd op een twaalfdelige comicserie geschreven door de Brit Alan Moore en getekend door Dave Gibbons. De serie wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke en populaire graphic novels ooit. Het verhaal speelt zich af in 1985. Het gaat er in Amerika nog iets alternatiever aan toe dan hoe wij het nu kennen. Zogenaamde superhelden maken deel uit van het dagelijks leven en spelen een belangrijke rol in de samenleving.

Maar na een tijd krijgt de bevolking genoeg van al die verklede gasten en de overheid verklaart hun praktijken illegaal. Als er echter één van de oude crew vermoord wordt, probeert de gemaskerde strijder Rorschach de helden te herenigen om te strijden tegen een seriemoordenaar die bezig is met het afslachten van alle superhelden. Samen ontdekken ze een gruwelijk complot.

De comics werden altijd als onverfilmbaar bestempeld, maar regisseur Zack Snyder (300) heeft het uiteindelijk toch voor elkaar gekregen. En het is zelfs nog geen oninteressante prent geworden. Wat de serie destijds zo ongewoon maakte, is dat de superhelden zich niet enkel als tekenfilmfiguren met speciale krachten gedroegen, maar ook als mensen met problemen, relaties en dilemma’s zoals ieder ander. En dit in een realistisch kader. De comicregels werden op hun kop gezet.

Dit opzet is vandaag de dag misschien al niet meer zo origineel, maar het maakt van de hoofdrolspelers nog altijd wel boeiendere personages. Snyder blijft zeer trouw aan de strips, maar slaagt er echter niet in de genialiteit en complexheid ervan volledig naar het scherm te brengen. Visueel maakt hij echter wel weer indruk. De sfeer, de look en de stijl zit goed, maar of de avonturen van de Watchmen echt veel kijkers van hun sokken zullen blazen, lijkt ons twijfelachtig. (PF)

Trailer:

Watchmen