Whiplash is voortaan niet enkel een dijk van een Metallica schijf, maar ook het indrukwekkende langspeelfilmdebuut van Damien Chazelle, gebaseerd op de gelijknamige kortfilm waarmee hij eerder al in de prijzen viel op internationale filmfestivals. Dit drumdrama vertelt het verhaal van de 19-jarige Andrew Neiman (Miles Teller), een jonge jazzmuzikant, die vastberaden is om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden. Maar aan het conservatorium van Manhattan waar hij onvermoeibaar oefent, is de concurrentie niet van de poes.

Zijn doel is toe te treden tot het jazz ensemble van Terence Fletcher, een staalharde leermeester, die bekend staat om zijn gevreesde lesmethodes. Hij ontdek de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin.

Zelfs al brengt Chazelle niet de meest vernieuwende cinema en is de plot over de psychologische strijd tussen leraar en leerling niet meer zo fris, toch is de film een absolute aanrader. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de prent wordt ingekleed. Chazelle houdt de regie strak in handen maar is slim genoeg om de fysieke performances van zijn hoofdrolspelers op het voorplan te houden. Dat J.K. Simmons een Oscar zal winnen voor beste mannelijke bijrol is zo goed als zeker (en verschrikkelijk terecht!), maar ook het weerwerk dat hij krijgt van Miles Teller is fenomenaal. Het zorgt voor een chemie tussen de twee die van het scherm spat, als druppels bloed op een drumvel.

Ook de sfeervolle fotografie is om vingers bij af te likken en de dialogen knetteren lekker en ritmisch naast de vele muzikale intermezzo’s. Chazelle geeft zijn film een opzwepende cadans mee om te eindigen met een van de beste, meest opwindende slotscėnes van de afgelopen jaren. Moet je zien, moet je horen! (PF) Verdeler: Sony Pictures Home Entertainment 

Trailer: Whiplash