De 17-jarige Ree Dolly (revelatie Jennifer Lawrence!) woont samen met haar broertje, zusje en zieke moeder in armoedige omstandigheden in het berggebied van Ozark (Missouri), een onherbergzame en vijandige omgeving. Voor een tiener heeft ze heel wat verantwoordelijkheden, want haar vader liet haar moeder in de steek om drugs te dealen en Ree houdt sindsdien het huishouden draaiende. Wanneer ze hoort dat haar vader weer eens opgepakt en gevlucht is, nadat hij hun huis als borgstelling gegeven heeft, besluit ze hem zelf te gaan zoeken. Immers, als hij niet opdaagt in de rechtbank wordt hun huis verbeurd verklaard. Met gevaar voor eigen leven begint Ree een zoektocht langs leugens en bedreigingen van verre familieleden om zo de waarheid achter haar vaders geheimen te achterhalen.

Ree Dolly’s zoektocht wordt een echte odyssee. Ze komt terecht bij schimmige familieleden en louche kennissen van haar vader, die haar aanwijzingen zouden kunnen geven. Met elk huis waar ze zich vastberaden binnenwurmt, wordt de duistere geschiedenis van het gebied een beetje meer blootgelegd: smokkel, misdaad, drugs – het leven van outlaws met hun eigen ethische code en stilte. Hoe meer de datum van het proces nadert, hoe stoutmoediger Ree wordt. Maar hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe gevaarlijker de situatie wordt voor haar.

Winter’s Bone is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniel Woodrell. Het verhaal speelt zich af in de Ozark Mountains in Missouri, één van de meest armtierige plaatsen van de VS. We zien hoe een meisje – dat volgens haar leeftijd nog naïef en speels zou moeten zijn – door de extreme omstandigheden veel te snel volwassen is moeten worden. Ze leeft dan ook in een soort zelfregulerende, gewelddadige en destructieve gemeenschap waarin stilzwijgen heilig is.

Regisseuse Debra Granik filmde op locatie en gebruikte lokale bevolking, muziek en taal om deze onbekende plek in de Amerikaanse Midwest tastbaar te maken. En ook al is de film diepgeworteld in deze gure streek, toch straalt er een delicate schoonheid van de film af. Dit is in grote mate te danken aan de diepmenselijke personages die scenariste-regisseuse Granik op het scherm tovert. Zowel Jennifer Lawrence en John Hawkes (bekend van Deadwood) zetten een ijzersterke prestatie neer. Winter’s Bone is een realistisch en schrijnend drama dat zich langzamerhand ontwikkelt tot een knappe thriller waarin de personages centraal blijven staan. Nu al één van de topfilms die je in 2011 moet gezien hebben. Hup, Hup naar hillbilly-land. (PF) 

Trailer: Winter's Bone