Wij zijn altijd fan geweest van de X-Men, zowel van de comics en de cartoons als van de films – al waren die niet allemaal even goed: denk maar aan het redelijk lamentabele X-Men Origins: Wolverine. Met deze laatste nog vrij vers in ons geheugen, hadden we geen al te hoge verwachtingen voor een tweede prequel, maar wat blijkt: X-Men: First Class is een zeer aangename verrassing.

De film neemt ons mee naar het begin van de X-Men saga en onthult een geheime geschiedenis rond belangrijke wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten hun bestaan kenbaar gemaakt hadden aan de wereld en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lehnsherr (Michael Fassbender) de gedaante van Professor X en Magneto aannamen, waren ze slechts 2 jonge mannen die voor het eerst hun buitengewone krachten ontdekten. In het begin waren ze geen aartsvijanden, maar wel beste vrienden die samenwerkten met andere mutanten om het einde van de wereld te voorkomen. Tijdens deze missie liep er iets mis tussen de 2 wat aan de basis ligt van de eeuwige strijd tussen de Brotherhood van Magneto en de X-Men van Professor X.

X-Men: First Class duurt twee uur en een kwartier, maar is wonderwel uitgebalanceerd en gaat nooit vervelen. Regisseur Matthew Vaughn (Kick-Ass) kon dan ook aan de slag met een sterk scenario. Hij neemt terecht de tijd om zijn verhaal te vertellen en alles duidelijk in beeld te brengen. Dit keer dus weinig chaotisch gedoe zoals in veel van de hedendaagse actiefilms. We weten als kijker wie waar wanneer is en waarom die iets doet. Een overzichtelijke verademing! Ook het merendeel van de personages zijn degelijk en geloofwaardig uitgewerkt én worden uitstekend vertolkt (James McAvoy en vooral Michael Fassbender en Kevin Bacon zijn uitstekend).

Vaughn heeft met X-Men: First Class een sterke en stijlvolle avonturenfilm met ballen gemaakt en ook wel een coole ode aan de spionagethrillers van Ian Flemming. Hij zet de mutanten in een sixties setting met hoog 007-gehalte. De sfeer is afwisselend donker, cool en speels. De special effects en actiescènes zijn top. Ja hoor: deze prequel is een topentertainment! (PF) 

Trailer:

X-Men: First Class