We mogen ze wel die X-Men en met veel plezier volgden we hun avonturen in de voorbije drie films. X-Men 1 & 2 waren zelfs van zeer degelijke kwaliteit voor een blockbuster en al was X-Men: The Last Stand al een pak minder intelligent en interessant, de kassa’s bleven rinkelen. De cash cow wordt nu verder uitgemolken in X-Men Origins: Wolverine, een spin-off/prequel, die inzoomt op Wolverines verleden.

Hugh Jackman herneemt de rol die van hem een superster maakte – Wolverine, de wrede vechtmachine met een zelfhelend lichaam, intrekbare klauwen en een echt oerinstinct. We zijn getuige van zijn gewelddadig en romantisch verleden, zijn complexe relatie met Victor Creed, en het onheilspellende “Weapon X” programma. Op zijn weg ontmoet Wolverine veel mutanten, zowel bekende als nieuwe, waaronder verrassende en langverwachte legendes uit het X-Men universum.

Het resultaat is een spektakel vol actie dat in snel tempo over het scherm dondert. Regisseur Gavin Hood voegt daar nog wat drama, romantiek en droge humor aan toe. Een vroege zomerblockbuster dus en zeker geen slechte, maar de film is toch niet geworden wat hij had kunnen zijn. Het grootste mankement is het script dat niet veel meer is dan een samenraapsel van aparte, onsamenhangende scènes. Zo wordt X-Men Origins: Wolverine een wat gekunsteld en overbodig verhaal dat bij momenten geforceerd aansluiting zoekt met de X-Men-trilogie. Echt boeiend kan je dit oorsprongsverhaal dus niet noemen, al zien de actiescènes er wel fraai uit en zijn Hugh Jackman en Liev Schreiber perfect in hun mutantenrol! Waarschijnlijk is deze prequel weer het begin van een heel nieuwe reeks. Laten we dan hopen dat wanneer ze bijvoorbeeld in het verleden van Magneto gaan graven, ze iets meer moeite steken in het scenario. (PF) 

Trailer: X-Men Origins: Wolverine