Zo’n 10 jaar hebben de Amerikanen gezocht naar Osama Bin Laden, de man verantwoordelijk voor 9/11, de grootste terroristische aanval ooit op Amerikaans grondgebied. Alle geheime diensten van Amerika zijn op zoek naar de meest beruchte terrorist ter wereld, maar falen grandioos. Het is uiteindelijk de intelligentie en opmerkzaamheid van 1 vrouw die ervoor gezorgd heeft dat Osama in handen valt van de Navy Seals. Zero Dark Thirty van regisseur Kathryn Bigelow (van het sublieme The Hurt Locker) giet het verhaal van de klopjacht op Bin Laden in en zeer geslaagde en meeslepende thriller.

Zero Dark Thirty is niet enkel een zinderende en spannende film; hij stelt ook vragen bij de moraliteit en de zin van de missie. Het oorspronkelijke scenario ging vooral over de eindeloze en vruchteloze zoektocht en de impact daarvan op Maya (gespeeld door een ijzersterke Jessica Chastain, die hiermee genomineerd werd voor een Oscar). Maar toen Osama dan toch in het echt werd ontdekt, moest het scenario alsnog herschrijven worden met een nieuw slot. Dit resulteert in een zeer beklemmende, halfuur durende scene die gedetailleerd de inval in de woning van de terroristenleider in beeld brengt. Maar zelfs na de succesvolle operatie blijft de vraag: was dit het nu allemaal waard?

Bigalow gaat in haar film allesbehalve de sensationele tour op en brengt haar relaas ontdaan van alle heroïek. Het maakt het geheel enkel maar indrukwekkender en interessanter. Aan de kijker om zelf een mening te vormen op de vragen die ze opwerpt. Briljante film. (PF)

Trailer:

Zero Dark Thirty