Project omschrijving

Film Fest Gent 2013

Het meest gerenommeerde filmfestival van ons land heet nu Film Fest Gent en mocht dit jaar 40 kaarsjes uitblazen. Dikke proficiat! De focus van deze 40e editie lag op de Amerikaanse onafhankelijke cinema, dit zijn films gemaakt zonder steun van een grote Amerikaanse studio; vaak jonge, verfrissende, vernieuwende en gedurfde projecten. Cinema die ook meer volwassen is en maatschappelijk relevanter onderwerpen aansnijdt dan de blockbusters en formulefilms die de hoofdmoot vormen van de mainstream Hollywoodcinema.

“Indie cinema” is vaak creatiever en intelligenter dan de traditionele studioproductie, is meer geënt op ideeën dan op spektakel, meer op karaktertekening dan op oppervlakkige visuele sensaties. Het gaat kortom om films die ons iets vertellen over de wereld waarin we leven, die met een open en kritische geest naar de samenleving en de American way of life kijken en de controverse niet uit de weg gaan.

Het Film Fest opende op 8 oktober met The Fifth Estate, de meeslepende onderzoeksthriller over WikiLeaks-oprichter Julian Assange en sloot op 19 oktober af met Behind The Candelabra. Het festival maakte in zijn programma een scherpe selectie uit het beste van de toekomstige Amerikaanse ‘independent cinema’. De geselecteerde films werden in Benelux en zo mogelijk in Europese première op het festival vertoond, in aanwezigheid van filmmakers en cast, en omkaderd met debatten en seminaries. Naast de vele films, waren de blikvangers de 13e World Soundtrack Awards & en de Martin Scorsese expo.

Zoals ieder jaar verplaatste Cinemaan zich geheel onafhankelijk van bioscoopzetel naar bioscoopzetel en probeerden we de interessantste films uit het rijkelijk festivalaanbod te halen. We volgden vooral de films uit de festivalsecties “Competition” en “Gala’s and previews”. De festivaltop 10 vindt u rechts. Zo weet u wat u in de loop van de volgende maanden (niet) mag missen, wanneer deze films in de zalen of op DVD/Blu-ray verschijnen.

Naast “Competition” en Gala’s and previews” kon u ook nog kiezen voor meer alternatieve – maar daarom niet minder boeiende festivalsecties en -parcours. Voor ieder wat wils dus. We sluiten af met de belangrijkste prijswinnaars en hopen op een boeiende feesteditie volgend jaar! See you there!

  • Grote Prijs voor Beste Film: The Selfish Giant - Clio Barnard
  • Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek: A Touch of Sin - Jia Zhangke
  • ExploreZone Award: Omar - Hany Abu-Assad
  • Prijs voor Beste Europese Kortfilm : Whale Valley - Gudmundur Arnar Gudmundsson
  • Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische kortfilm: Zinneke - Rémie Allier
  • Port of Ghent Publieksprijs: Short Term 12 - Destin Daniel Cretton
  • Canvas Publieksprijs: The Lunchbox - Ritesh Batra