Met de nodige scepsis maar wel met een broek vol “force” goesting, trokken wij naar Rogue One: A Star Wars Story, de eerste film van een spin-off reeks die zich focust op verhalen die naast de originele reeks staan. Hiermee hoopt Disney het universum van Star Wars levendig (en dus winstgevend) houden.

Rogue One speelt zich af voor Episode IV – A New Hope. Galen Marek is een gewaardeerde wetenschapper van het net opgerichte Galactische Keizerrijk. Zijn genialiteit was van cruciaal belang voor de technologische ontwikkeling van de Death Star. Als hij echter achter de ware bedoelingen van het Keizerrijk komt, keert Marek zich tegen hen.

Het heeft zware gevolgen voor zijn familie. Zijn dochter Jyn Erso (Felicity Jones) wordt zo ongewild de spil van het verhaal, wanneer ze door de rebellen wordt geronseld voor de speurtocht naar haar vader. Uiteindelijke doel: de plannen van de Death Star stelen, voordat deze kan worden gebruikt om de heerschappij van de keizer af te dwingen. Het wordt een missie met bitter weinig kans op slagen.

Ook al weten we hoe die de opdracht uiteindelijk zal aflopen, toch slaagt regisseur Gareth Edwards erin om een zeer entertainend en meeslepend spektakel op het scherm te toveren.

Rogue One zit vol referenties naar de originele films. Edwards en zijn crew zijn overduidelijk zelf grote Star Wars adepten. Het respect voor de eerste films van George Lucas voel je in elk frame terugkomen. De film sluit zo perfect aan bij A New Hope. De weg ernaartoe is goed bedacht en voelt nooit geforceerd aan. Deze aanvulling kan dus zonder blozen op zichzelf staan.

Visueel is Rogue One een parel. Edwards blijft heel dicht bij look and feel van de originele trilogie, maar maakt het geheel net ietsje donkerder. Naast de prachtige plaatjes, voorbijrazende ruimteschepen en kinetische actie, neemt Edwards ook de tijd om het verhaal te vertellen. Zeer lovenswaardig dat hij zijn film morele diepgang en deftige karakteruitdieping meegeeft, zonder dat dit het fun gehalte naar beneden haalt.

De vrees die we hadden toen Disney de franchise overnam, blijkt tot nu toe gelukkig ongegrond. Vorig jaar was The Force Awakens al een uitstekende opener voor de sequel-trilogie. En nu dat zelfs de spin-off reeks een kwalitatief en populair shot in de roos blijkt en niet kiest voor het gratuit uitmelken van een van de grootste filmavonturen, kunnen we niets anders dan tevreden toekijken en uitzien naar de volgende episodes. (PF)

Trailer: Rogue One: A Star Wars Story